Pages

SEGALA PUJI BAGI ALLAH DAN RASUL-NYA JUTAAN TERIMA KASIH KEPADA SEMUA PENYOKONG BLOG INI

PERINGATAN;

SILATURAHIM DAN PERSAHABATAN LEBIH BERNILAI BERBANDING IDEOLOGI POLITIK

Tuesday, November 1, 2011

CATATAN DARI PULAU PINANG 2; JANGAN HARAP BN BOLEH MENANG DI PULAU PINANG…

            Agak lama terhenti setelah catatan terakhir pada 18.09.2011. Terlalu banyak tumpuan kerjaya (Dalam konteks portfolio tugas. Insyallah saya tetap membantu, menganalisis, membina, mempertahankan dasar-dasar kerajaan khususnya ‘dunia pendidikan khas’). Sememangnya agak sibuk melunas tugas menyusun, memberikan kursus serta menyampaikan ceramah kepada pihak yang memerlukan dalam beberapa siri kursus yang dianjurkan KPM. Termasuk satu jemputan Forum Alumni UKM Bangi. 


            Seperti yang saya janjikan pada ayat terakhir catatan sebelum ini, saya akan hidangkan pandangan seorang professor di U….. P.Pinang. Pagi itu ketika kami ( saya dan Dr.A…) sampai ke U…, titisan hujan membasah tanah kampus. Kami bergegas setelah sempat bertanya seorang dua siswi tentang lokasi Fakulti Pendidikan. Misi kami ke sini sama seperti kehadiran kami Ke IPGM Cyber Jaya, UKM Bangi, UPSI iaitu mendapatkan kurikulum latihan…. untuk dianalisis hasil kritikan pihak NGO di Masjid Sultan Mizan Putrajaya Ramadhan yang lalu.
            Setelah bersoal jawab berkaitan kurikulum….. bertukar-tukar pandangan (tidak boleh didedahkan berkaitan misi ini kerana kami tertakluk kepada OSA; Akta Rahsia Rasmi Kerajaan). Segalanya selesai dan tiga puluh lima minit terakhir saya berpeluang bertanyakan pandangan Professor R….. tentang scenario politik di Pulau Pinang dan jangkaan siapa boleh memerintah selepas ini.    
“Terima kasih banyak-banyak Prof, segalanya sudah selesai. Alhamdulilah! Tapi saya nak Tanya pandangan prof sikit berkaitan politik di P.Pinang nie!” Soal saya secara jujur dan Prof R.. menganggukkan kepala.
“Boleh apa salah!? Kita bincang pandangan sahajakan. Semua orang ada persepsi!” Jawabnya penuh sopan.
“Jangka Prof ada peluang tidak BN menang semula di P.Pinang nie?” Saya terus kepada objektif utama.
Lambat dia menggelengkan kepala kemudian mula bertutur.
“ Rasa saya tidak dapat. Rasanya PR akan menang lagi di sini.” Tenang tetapi mendebarkan.
“Sebab apa Prof rasa macam itu?” Matanya merenung saya menerima soalan itu. Dr. A.. di sebelah saya hanya mendiamkan diri, melihat pena di tangan saya menari di atas buku catatan.
“ Banyak faktor, pertamanya berapa sangat jumlah pengundi Melayu di sini. Kemudian PR membuktikan mereka juga boleh mengurus tadbir dengan baik. Lim Guan Eng antara pemimpin terawal yang menaikkan elaun guru PAFA, macam lesen perniagaan walaupun payah dikeluarkan dan peniaga didenda tetapi tiada halangan untuk meniaga selepas disaman” Tuturnya tenang.
“Tentang nasib Melayu di sini macam mana?” Sengaja saya berikan sedikit provok soalan ini.
“Apa bezanya! Siapa perintah pun sama. Cuma rakyat akan menilai siapa yang dapat beri kebajikan yang lebih kepada mereka. Sebelum ini pun apa yang BN buat untuk orang Melayu P. Pinang?” Nadanya yakin.
Selesai saya mencatat sempat juga kami berbincang tentang Memali. (Pun untuk isu Memali rasanya wajar dijawab oleh Tun M… bukan kepimpinan sekarang kerana ianya berlaku pada tahun 1985).
Saya dan Dr. A… meninggalkan P.Pinang menuju ke Putrajaya ketika hujan lebat memandikan lebuh raya Utara Selatan. Berselirat pelbagai persoalan lain di benak saya tentang urus tadbir tanah Malaysia tercinta. Ketika Dr. A.. mengubah topik tentang kisah cinta tidak kesampaian di zaman awal memasuki maktab dan bagaimana dia menemui isterinya sekarang seperti takat separa mengacau pemikiran saya berbanding tentang siasah tanah air ini. 

Pun saya tidak nafikan ada simpati kepada Dr. A.. tentang kisah cinta tidak kesampaiannya itu. Cuma sedikit tersentak bila Dr. A… menyoal saya selepas usai mendedahkan kisah silamnya itu.
“Rul ada kisah cinta luka?” Katanya sambil menumpukan perhatian kepada pemanduan.
“Biarlah Dr, segalanya sudah berlalu…” Jawab saya secara rasional.
“Kongsilah dengan saya Rul!” Dr. A.. cuba mencungkil.
“Biarlah Dr. Segalanya telah berlalu dan tidak akan mengubah apa-apa. Saya percaya apa yang Allah berikan itulah yang terbaik untuk saya” Jawab saya sambil merenung ke luar jendela kereta memerhati titis hujan yang menikam alam….    
(Insyallah bertemu lagi di lain  catatan!)

1 ulasan:

author faethal said...

Salam tuan.
Lama menanti penulisan tuan.
Tinjauan yang 'menarik' di P.Pinang dan berdasar situasi semasa memang ada kelebihan pada LGE (terutama selepas anaknya difitnah mencabul seorang gadis).

Namun begitu situasi agak 'berbeza' di S'gor. Dijangka BN akan tetap memenangi di S'gor 'by crook or by hook'. Sama seperti di Perak. I semakin 'jelas' dgn jumlah pertambahan undi yang 'melampau'.

Berkaitan cinta terluka...ahh
Apa nak dibandingkan dgn cinta padaNya. Tanpa cintaNya siapalah kita bila bertemu di sana kelak. aL-fatihah buat arwah Hj Ahmad Sayuti (guru PPKI SMK Sagil) yg lebih dahulu mengadapNya.

Alhamdulillah jemaah dari Johor bersama Dr Mahfuz turut mengunjungi arwah semasa pegkebumiannya.

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails