Pages

SEGALA PUJI BAGI ALLAH DAN RASUL-NYA JUTAAN TERIMA KASIH KEPADA SEMUA PENYOKONG BLOG INI

PERINGATAN;

SILATURAHIM DAN PERSAHABATAN LEBIH BERNILAI BERBANDING IDEOLOGI POLITIK

Thursday, November 14, 2013

"Pasai apa hang selalu pie Penang?"

            Sewaktu saya mengajar di Segamat Johor, saya tidak pernah terfikir untuk melihat sekolah-sekolah Pendidikan Khas di sebelah utara tanah air. Apatah sekolah yang khusus untuk guru guru Pendidikan Khas yang mengajar murid murid bermasalah penglihatan dan bermasalah pendengaran. Antara sekolah Pendidikan Khas di sebelah utara ini pernah saya kunjungi atas urusan tugas rasmi, ini termasuklah SKPK Taiping, Sungai Petani, Alor Setar dan Perlis.
Kumpulan KIK WAMMAP

Tambahan pula, bidang saya semasa di peringkat IPT (UKM) lebih kepada Psikologi Pendidikan Murid Bermasalah Pembelajaran. Murid bermasalah pembelajaran ini mempunyai pelbagai kategori yang agak rencam. Contohnya serperti Down Syndrome, Cerebral Parsy(CP), Hyper Aktif, Hypo Aktif, Autisme, Terencat Akal, lembam dan lain lain.

Adham yang bermasalah penglihatan menggunakan SMART IQRA
Sekolah Kebangsaan Pendidikan Khas ALMA (Penglihatan), Jalan Bukit Minyak, 14000 Bukit Mertajam, Pulau Pinang. Jumlah murid seramai 45 orang, jumlah guru 25 orang dan PPM 10 orang (Dapatan data 2013). Sekolah ini merupakan Sekolah Pendidikan Khas Masalah Penglihatan terbesar di Malaysia dengan kapasiti asrama yang boleh memuatkan 100 murid. Guru Besar sekolah ini Encik Hasan Basri Bin Mukhtar
Apabila diamanahkan sebagai pegawai yang mengurus Inovasi bagi Pendidikan Khas seterusnya  mencari bahan terbaik untuk diangkat mewakili BPKhas KPM maka di situlah bermula keakraban saya dengan warga sekolah ini seterusnya memesrai suasana dan masyarakat di sini secara keseluruhannya. Projek yang diusahakan oleh Ustaz Mat Fauzi Bin Osman dan dibantu oleh  Suzasman Sulu, Harzerul Bin Shafie, Rahimi Bin Rahim, Rosli Bin Hashim, Suhaimi Bin Salleh, Daiyana Binti Wahid dan Suhaina Binti Mahamud diberi nama SMART IQRA.

Kegigihan

Komitmen

Bertungkus lumus
SMART IQRA merupakan satu perisian yang dibangunkan dengan menggunakan aplikasi teknologi komputer dan dibantu dengan buku manual Iqra. Perisian ini dapat membantu murid murid bermasalah penglihatan menguasai Al Quran dengan lebih cepat dan mudah. Malahan boleh menjimatkan kos membeli buku Iqra manual. SMART IQRA akhirnya saya cadangkan diberi pengiktirafan oleh pihak BPKhas KPM; Anugerah Khas Inovasi pada sambutan Hari Kualiti BPKhas 2012. Alhamdulilah ianya diterima oleh pihak pengurusan tertinggi.

WAMMAP

Berfikir

Kesungguhan

Usaha tangga kejayaan
Ekoran itu, saya sebagai fasilitator kumpulan ini (yang akhirnya dinamakan WAMMAP) sama sama bekerjasama melaksanakan kajian, penambahbaikan dari segi dokumen dan bahan projek untuk dihantar kepada pihak Bahagian Khidmat Pengurusan (BKP) yang menjadi pengelola Konvensyen Kumpulan Inovatif dan Kreatif Kementerian Pendidikan Malaysia 2013. Hal ini menyebabkan saya kerap turun ke SKPK Alma untuk bersama-sama memberikan idea, menyemak, melakukan penambahbaikan. Lalu dengan izin Allah, penilaian dokumen pada peringkat awal yang dilakukan oleh Jawatankuasa Pengelola dengan panel bertauliah yang dilantik, kumpulan WAMMAP akhirnya layak untuk beraksi di pentas akhir Konvensyen Kumpulan Inovatif dan Kreatif Kementerian Pendidikan Malaysia 2013. Kegembiraan yang tidak boleh digambarkan dengan kata-kata. Sujud syukur dan puji pujian kepada Allah atas anugerah ini. Hal ini sekali lagi menyebabkan keakraban kami bertambah erat kerana perlu ke sini  bagi persiapan pertandingan akhir tersebut. Lantas apabila saya kerap ke mari, saya melihat sendiri bagaimana mencabar dan perlunya kesabaran mengurus, mendidik, menjaga anak anak masalah penglihatan.


Murid ini tidak mampu berdiri, PPM membantu murid untuk bergerak
Alhamdulilah! Allahuakbar! Sungguh banyaklah bertasbih dan memuji Allah atas segala anugerah yang diberikan Allah kepada kita. Penglihatan satu anugerah yang amar besar. Lazimnya kita tidak merasai kebesaran anugerah tersebut kerana kita memiliki penglihatan yang sempurna. Bayangkan jika anugerah itu ditarik semula. Gunakanlah penglihatan sebaik mungkin bagi menyelamatkan kita dari diazab di akhirat nanti.
(Catatan ini dilakukan ketika masa santai kami dalam persiapan akhir untuk Konvensyen Kumpulan Inovatif dan Kreatif Kementerian Pendidikan Malaysia 2013. Doakan kejayaan kami dan catatan ini didedikasikan kepada semua guru, anak khas yang bermasalah penglihatan di seluruh negara. Allahuakbar!)0 ulasan:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails