Pages

SEGALA PUJI BAGI ALLAH DAN RASUL-NYA JUTAAN TERIMA KASIH KEPADA SEMUA PENYOKONG BLOG INI

PERINGATAN;

SILATURAHIM DAN PERSAHABATAN LEBIH BERNILAI BERBANDING IDEOLOGI POLITIK

Monday, November 15, 2010

PENYELARAS PEND KHAS; MEMBINA RANCANGAN 5 TAHUN PENDIDIKAN KHASAlhamdulilah! Diizinkan Allah kita terus bersama mendidik, menyayangi dan memperjuangkan nasib anak-anak khas mengikut apa yang diamanahkan kepada kita. Insyallah.
Saya teruja untuk menulis tentang perancangan lima tahun Pendidikan Khas, apabila datangnya soalan daripada seorang guru muda yang diamanahkan menjadi Penyelaras Pendidikan Khas di sebuah sekolah.
Soalannya “ Cikgu!, Untuk bangunkan Pendidikan Khas sekolah kita selain perancangan startegik, apakah perancangan lain cikgu!”
Saya tidak puas menjawab persoalannya melalui panggilan telefon kerana tidak dapat menunjukkan  contoh sebenar dan target yang dikehendaki.
Bagaimanapun diingatkan, segala perancangan hanya akan tinggal perancangan sekiranya tidak disusuli dengan tindakan yang cemerlang.
Menjawab soalan tersebut tentu sekali seorang Penyelaras perlu menyediakan perancangan 5 tahun untuk target membangunkan Program Pendidikan Khas di sekolah yang diamanahkan. Pernahkah anda menghasilkan Rancangan 5 tahun sepanjang menggalas tanggungjawab sebagai Penyelaras Pendidikan Khas/GPK Pendidikan Khas?. Terpulang.
Pemimpin yang cemerlang akan melihat jauh ke hadapan dan bukan merancang untuk esok tetapi telah menyusun segala targetnya untuk beberapa tahun. Insyallah. 
Saya bersyukur kerana semasa di bawah pentadbiran Tuan Haji Ayob Bin Jantan  (Pengetua Cemerlang; Penulis buku’Pengetua Yang Efektif’), beliau menekankan perancangan lima tahun.
Apakah kriteria yang perlu difikirkan oleh seseorang Penyelaras untuk menghasilkan program 5 tahun;

  1. Logik dan munasabah mengikut keperluan dan kemahiran guru beserta keperluan murid-murid serta iklim sesebuah sekolah.

  1. Sesuai dengan sumber kewangan. (Bagaimanapun sumber kewangan, Penyelaras wajib menyediakan kertas kerja untuk memohon sumbangan pihak luar;- Ahli Parlimen, DUN, Pembekal buku, Syarikat-syarikat Swasta, dll)

  1. Berani dan ada kesungguhan. Bersedia menghadapi segala rintangan dan cabaran bagi memastikan apa yang dirancang terlaksana.

  1. Keupayaan membangun projek merentasi P & P Bijak menyusun program dengan merentasi kurikulum. Sebagai contoh jika kita membina kelas Pertukangan, ertinya merentasi P & P seperti kemahiran mengecat, memotong kayu dll dimasukkan ke dalam RPI dan dianggap kemahiran yang diserapkan kepada murid. 
Tanpa berselindung, di sini saya berikan contoh terbaru yang dihasilkan untuk membangunkan SMK Buloh Kasap dalam masa lima tahun akan datang. Saya yakin dan memegang konsep ilmu tidak perlu disembunyikan dan harus disampaikan. Selalunya apabila saya memilih untuk berkongsi dengan rakan-rakan maka akan bertambah melimpah ruah idea dan ilham untuk menulis. Insyallah  

Semuga perkongsian memberikan manafaat dan mengembangkan minda rakan-rakan seluruh negara untuk membangunkan Pendidikan Khas di sekolah masing-masing. Pun dengan rasa rendah diri, apa yang dipaparkan bukanlah yang terbaik sekadar satu perkongsian pengalaman. Insyallah. Bertemu lagi..... 

SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN BULOH KASAP, SEGAMAT, JOHOR
PERANCANGAN LIMA TAHUN
UNIT PENDIDIKAN KHAS


BIL

TAHUN

HURAIAN AKTIVITI


PEGAWAI
BERT’JAWAP

ANGGARAN
KOS

TEMPOH
PELAKSANAAN

TARIKH
PELAKSANA
AN

INDIKATOR
KEJAYAAN

CATATAN

1


  2011

Kelas Khas Masakan


Semua guru pend. khas

RM8000

Januari hingga
Julai

Januari hingga
Julai

Memberi suasana P & P yg kondusif utk KH Masakan
2.


2012

Bilik Media


Semua guru
Pend. khas

RM12000

Januari hingga Oktober

Januari hingga
Oktober

Wujudnya bilik Media utk kegunaan murid-murid Pend Khas
-P & p secara pelaksanaan projek


3.


2013

Bilik Pertukangan

Semua guru
Pend Khas

RM10000

Januari hingga Oktober

Januari hingga Oktober

Memberi suasana P & P yg kondusif utk KH Pertukangan4.


2014

Keceriaan di luar kelas
(Landskap)
- Pembinaan Kolam Ikan

Semua guru pend khas

RM8000

Januari hingga
Oktober

Januari hingga
Oktober

Suasana ceria kws sekolah
(bersebelah-
an kws pend khas)
- P & P secara pelaksanaan
 projek


5.


2015

Kelas Khas Bestari dengan IT

Semua guru pend. khas

RM30000

Januari hingga
Oktober

Januari hingga
Oktober

Memberikan peluang P & P berdasarkan teknologi seperti computer, note-book, LCD ..


0 ulasan:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails